Recepty

To, mrkva moderné a bol určený starožitník John Aubrey (1626-1697), keď poznamenal do svojho denníka: "Prvý príliv bola zasadená Beckington v Somersetshire niektoré veľmi staré muža tam [v roku 1668] nezmienil prvý priniesť sem."] Pozri európski osadníci mrkvu na koloniálnej Amerike v 17. storočí.
 

Chémia
Štruktúra β-karoténu. Karotén je zodpovedný za oranžovej farbe mrkvy a mnoho ďalších ovocia a zeleniny.
Polyacetylenes možno nájsť v zelenine, ako sú ostrovy rodu Apiaceae, kde vykazujú cytotoxické účinky.Táto druhá zlúčenina ukazuje antimykotickú aktivitu voči, Mycocentrospora Acerina a cladosporioides Cladosporium. [16] Falcarindiol je hlavná látka zodpovedná za horkosť ostrovov.
-4 ,6-diin-8-OL (falcarindiol 3 acetát) možno nájsť aj v odrôd mrkvy carrot.Most vody je asi 88%, 7%, cukor a 1% bielkovín, vlákniny a 1%, 1% popola, 0,2% tuku . Skladá sa prevažne celulózového vlákna, s nižšou mierou hemicelulózy a lignínu. Mrkva obsahuje takmer žiadny škrob. [20] voľných cukrov na ostrovoch sú sacharóza, glukóza, fruktóza a fruktózový. Dusitanov a dusičnanov obsahuje takmer 40 a 0,41 miligramov na 100 gramov (čerstvé), resp. Väčšina chuti zeleniny v dôsledku kyseliny glutámovej a ostatných aminokyselín zadarmo. Iné kyseliny vyskytuje v stopovom množstve zahŕňajú kyselinu jantárovú, kyselinu α-ketoglutarové, mliečnej a glykolovej kyseliny, fenol kyselina je hlavná kávová
Mrkva dostane výrazné žiarivo oranžový farby β-karotén, a menšie množstvo α-karotén a γ-karotén. Je reprezentovaný α β-a karotenoidov časti na vitamín A u ľudí. β-karoténu je prevládajúci karotenoid, aj keď je menej α-karoténu a γ-karotén. Tam sú zvyčajne medzi 6000 a 54000 mikrogramov karotenoidov na 100 gramov mrkvy koreňov. Mrkvu a extrakty používané producentov hydiny s cieľom zlepšiť kožu zvieraťa a zmeniť farbu vaječných žĺtkov. cez obrovské ostrovov môže spôsobiť carotenosis, benígne ochorenie, pri ktorom koža sa zmení na oranžovú. Ostrovy sú tiež bohaté na antioxidanty a minerály.  Ethnomedically a používa korene to ako emmenagogue (k zvýšeniu prietoku krvi v panvovej oblasti a maternice), nadúvanie (k zníženiu nadúvanie), na liečbu zažívacích ťažkostí a črevných parazitov a zápal mandlí alebo zápcha.
Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť zlý zrak, vrátane nočné videnie, a to môže byť obnovené pridaním vitamínu A v potrave. Mestská legenda hovorí, že jesť veľké množstvo mrkvy umožní jednému vidieť v tme. Táto legenda sa vyvíjal z príbehov okolo britského delostrelectva druhej svetovej vojny, ktorí boli schopní zostreliť nemeckých lietadiel v noci. Táto povesť vznikla počas Bitky o Britániu, kedy RAF obehu príbeh o pilotov mrkvu spotreby "v snahe prikryť objavom a efektívne využívanie radarových technológií v zapojení nepriateľských lietadiel, rovnako ako použitie červeného svetla (ktorý neničí nočné videnie) v leteckých prístrojov.  a posilnila nemeckej aktuálne viery,a pomáhal podporovať Britmi, ktorí sa snažili zlepšiť ich nočné videnie počas výpadkov k rastu a jesť zeleninu, ktorá nebola legalizovať ako väčšina iných potravín. Podporovať "D". Carrot reklamnej kampane spotrebu.
Metódy odpisovania a použitie