Odrody


Východné ostrovy boli domácke v Central Ázie, a možno v súčasnom Iráne a Afganistane v 10. storočí, alebo možno skôr. Ukážky z východných ostrovov, ktoré prežívajú dodnes sú obvykle purpurové alebo žlté, a často mať rozvetvené korene. Fialová farba sa v týchto ostrovoch pochádza z anthocyanin.
The Western Isles objavil v Holandsku v 17. storočí, oranžovej farby, čo je populárny v týchto krajinách ako emblem Rady Orange a boj za nezávislosť holandský. Výsledky karotenoidov oranžovej farby a hojnosti v týchto kategóriách.
The Western Isles odrody sú zvyčajne klasifikované podľa tvaru koreňov:
Ostrovy Chantenay sú kratšie než u iných druhov, ale má väčšiu veľkosť, a niekedy rastie až 8 cm (3 palce) v priemere. Majú široké ramená a zužovať ostrý, zaoblený strany. Medzi najčastejšie kocky pre použitie v konzervovaných potravinách alebo ready-made.
Danvers ostrovy majú kónický tvar, mať presne stanovené ramená a zužovať sa do bodu u tipu. Oni sú trochu kratšie ako Imperator odrôd, ale viac tolerantní k ťažkej pôdy. Často kaša Danvers rozmanitosti ako detskú výživu. Tie boli predpísané v roku 1871 v Danvers, Massachusetts.
Jeden konkrétny odroda postráda obvyklé oranžové farbivo karotenoidov, a pretože jeho bielej farby na recesívny gén pre tokoferolu (vitamín E). vychádza z Daucus carota L. A patentovaný na University of Wisconsin-Madison, a rozmanité má doplniť príjem vitamínu E.

Mrkva prichádzajú v širokej škále tvarov, farieb a veľkostí.

 Mrkva s taproots násobok (bodliak) nie je špecifické odrody, ale je vedľajším produktom poškodenie vidlice predtým často spojené s skalnaté pôdy.

 Reflux môže byť selektívne sa množil produkovať rôzne farby.

 Mrkva váženie a balenie zariadení v Holandsku.

Výrobné trendy

Mrkvy a repy výroby v roku 2005. Zelená: najväčším výrobcom (Čína). Žltá: ďalších významných výrobcov. Red Food menšie.
Mrkva je jedným z najlepších desať najvýznamnejších plodín ekonomicky na svete.  V roku 2011, v závislosti na výživu a poľnohospodárstvo pri Organizácii Spojených národov, bolo vyrobených 35.658.000 ton mrkvy, repy a repy po celom svete pre ľudskú spotrebu, pestované na 1.184.000 ha (2.926.000 akrov). S 16233000 ton a Číny bola zďaleka najväčším výrobcom a predstavuje 45,5% svetovej produkcie, nasleduje Rusko (1.735.000 t) a Spojených štátov (1342), Uzbekistan (1222), Poľsko (0,887), Ukrajiny (0,864) a v Spojenom kráľovstve (0,694). Došlo asi 61% svetovej produkcie mrkvy v Ázii, nasleduje Európa (24,2%), Severnej a Južnej Amerike (Severnej a Strednej Ameriky a Južnej Ameriky a Karibiku), (9,7%). Bolo vyrobených menej ako 4% z celkovej svetovej populácie v roku 2011 v Afrike. Globálna produkcia sa zvýšila z 21400000 ton v roku 2000 a 13700000 ton v roku 1990, 10.400.000 ton v roku 1980 a 7.850.000 ton v roku 1970.  tempo rastu globálnej produkcie z väčších ostrovov sveta miery rastu populácie a vyšší ako celkový nárast svetovej produkcie zeleniny. Európa je tradične významným centrom pre výrobu, ale predbehnúť Ázii v roku 1997. Rast celosvetovej produkcie je z veľkej časti dôsledkom zvýšenie výrobnej oblasti, namiesto priemerného výnosu. Možno pripísať k miernemu zlepšeniu v druhom na zlepšenie poľnohospodárskych postupov, a vyvinúť lepšie odrody (vrátane hybridov), a zvýšiť poľnohospodársku mechanizáciu.
Skladovanie

Mrkvy sú pripravení k nákupu.
Ostrovy môžu byť skladované po niekoľko mesiacov v chladničke alebo viac v zime vo vlhkom a chladnom mieste. Pre dlhodobé skladovanie, môže neprané mrkva byť umiestnené v vedre medzi vrstvami piesku, zmes 50/50, piesok a piliny, alebo v pôde. Teplota v rozmedzí 32 až 40 stupňov F (0-5 ° C) je najlepší.